grb Kluba

15. Simonovićevi dani 2012

Izveštaj sa akcije Datum održavanja akcije:27.-07.- 29.07. 2012.
Broj učesnika:120
Pređenih km:15
Opis akcije:     Planianrski Klub ŽPK "Dr. Radivoj Simonović" sa mnogo volje organizovao je akciju 15. Simonovićevi dani , kao uspomenu na jednog velikana Srpskog planianrstva Dr. Simonovića, u petak 27.07. 2012. kao i prethodnih godina organizovan je srdačan doček gostiju u klubskim prostorijama Kluba Pariska 10. Gde su se gosti mogli okrepiti pićem i pecivom . Aktivnosti ovoga dana su prdviđene da se gosti samo ugoste i da im se pokaže Sombor , i sada su gosti predvođeni Marijom Stričević obilazili znamenitosti našeg Grada.Gosti koji nisu želeli obilazak Grada ,organizovan je doček u planinarskom domu -Kupusina. Među prvima su pristigli Zrenjaninci , a za njima biciklisti iz Subotice, smeštaj u domu , druženje u večernjim satima .
     Glavni deo manifestacije je u Subotu , jutro je osvanulo sa pristizanjem novih gostiju , prijavljivanje razmenjivanje priča sa prethodnih događaja i pripremanje za otvaranje i zvaničan početak akcije.8:30 predsednik Kluba Zdravko Zorić pozdravlja učesnike i zvanično proglašava akciju otvorenom, za današnje pešačenje zadušen je načelnik Kluba Branko Š. koji u kratkim crtama objašnjava današnje staze, predvišene su 3 staze , Duga od 15 km, kratka od 9 km. i jedna od 7 km. Staza od 7 km je staza koja vodi od Doma do Dunava mesto zvano Štuka, stazu je predvodio Boško Ilinčić, nakon kraćeg upoznavanja sa stazama kreće se na pešaćenje put nas vodi od planinarskog doma do naselja Kupusina, obilazimo muzej-etno kuću koja je jedinstveno urađena u plavoj Kupusinskoj boji i gde su izložene sve starine nekadašnjeg života na salašu - obilazimo i crkvu Sv. Ane u Kupusini gde Pop upoznaje učesnike sa istorijatom crkve. Malo smo se duže zadržali u Kupusini ali posle obilaska ispred crkve se grupa deli na kratku stazu i dužu , kraću stazu koja vodi od Kupusine nazad do Doma predvodiće Ilonka Bogešić , vođa staze je zamolio sve učesnike koji nenastavljaju na dužu stazu da ostanu ispred crkve i dalje nastave sa Ilonkom. Put dalje nastavljamo do kraja sela prelazimo kanal i ovde kreće teži deo staze jer se nalazi većinom na osunčanom delu , poneko drvo uz stazu je odlično za mali predah , prolazimo pored mesta Budžak i pored njega dolazimo da puta koji vodi do Adice, skrećemo levo da bismo mogli posetiti Dodikov salaš koji je predviđen ovom stazom, jako sunce koje u tim trenucima pripekla malo je naškosilo planianrima na stazi, njih nekoliko ali tu je i velika topola kaoja odaje veliki hlad za pauzu. Mali predah , osveženje i nastavljamo do Dodikovog salaša, Dodik nas je veoma srdačno dočekao i ugostio na svojem salašu , duža pauza za obilazak salaša i malo okrepljenje.Nakon pola sata nastavljamo dalje putem prema Adici ali na zadnjem skretanju skrećemo levo i nastavljamo putem do doma. Sunce je malo ometalo šetače ali upornošću savladavamo i zadnje kilometre današnjeg pešačenja, pred nama je dom , stižemo osveženje , druženeje , Naš kuvar vredno radi i pasulj je pri kraju . Prijateljska atmosfera vlada u domu među gostima , najavljuje se početak ručka i redovi se formiraju kod kazana sa pasuljem, posle žestokog dana na suncu mnogi su okrepljenje našli kupajući se u kanalu Duna-Tisa-Dunav. Biciklisti iz subotice su pole ručka nastavili svoje aktivnosti vožnjom do Aparima i Bačkog monoštora , astli su užilavli u zvucina orkerstra koji je uveseljavao goste. Predveče Predsednik Kluba podelio je svim učesnicima zahvalnice za učešće na akciji i zatvorio akciju, nakon čega se nastavilo sa pesmom i igrama do kasno u noć.
     Nedelja , posle buđenja ispraćamo goste koji su noćili u domu , Biciklisti iz Subotice, Zrenjaninci i planinari iz Kladova.
Na akciji ove godine prisustvovalo je 11. planinarskih Klubova i Društva .
Tekst pripremio:Branko Štigmund
Fotografije: Ljubomir Subotić
15.Simonovicevi dani 2012