Kretanje po planini

Image 1

Kretanje po planini Na šta treba obratiti pažnju prilikom montiranja šatora? Šta sve treba ponijeti na planinarsku turu? O ćemu sve treba voditi računa kada se nalazimo u planinu?

 1. Obratiti pažnju na pravilno montiranje šatora sa postavljanjem zaštitnog sloja. Pre toga proveriti gde se šator postavlja da kojim slučajem to ne bude iznad mravinjaka, oštrih kamenih ivica, neravnog terena i sl.
 2. Prilikom spavanja obavezno koristiti podmetač. Ukoliko ga nemate, može poslužiti i deo odeće koju postavite ispod vreće za spavanje.
 3. Voditi računa da šator ne bude blizu neke vatre, kako vetar ne bi naneo žar.
 4. Obavezno osušiti šator posle padavina. Ukoliko se to ne može obaviti odmah, onda to učiniti kod kuće odmah po povratku, jer u suprotnom će se šator uplesnaviti ako je ostalo i malo vlage.
 5. Opremu u rancu pakovati u najlon vreće, jer je to najbolja zaštita ukoliko ranac ovlaži.
 6. Na svaku turu poneti sveću i bateriju sa rezervnim uloškom i lampicim (mikrosijalica).
 7. Od neophodnih stvari za prvu pomoć ne treba zaboraviti hanzaplast, pakovanje zavoja, gazu, jod, tablete protiv bolova i temperature (analgetici, andol, aspirin), žilet ili neki oštri nožić.
 8. Ukoliko raspolažete sa malim brojem presvlaka, perite ih i sušite u svakoj pogodnoj prilici (odnosi se na duže boravke).
 9. Slično je i kada hodate po kiši a nemate zaštitu, krećite se sve vreme. Presvucite se tek kada stanete.
 10. Na putovanje ponesite neophodnu dokumentaciju (ličnu kartu i zdravstvenu knjižicu.
 11. Obavezno nositi rezervnu obuću.
 12. Jedan od obaveznih detalja opreme su i zaštitne kreme i naočare za sunce.
 13. Ako su u pitanju veliki napori, ponesite vitamine (preporučujem multivitamine) i hranu koja sadrži nešto više glukoze (čokolada, suvo grožde) koji će vam poslužiti kao dodatak u ishrani i pomoći u bržem oporavku.
 14. Obavezno vodite računa da kod sebe imate dovoljno vode.
 15. Fotoaparat sa filmom je još jedna od stvari koja bi trebalo da vam se nade pri ruci. Ukoliko ga zaboravite, možete ostati bez dragih uspomena. U lučaju da ga nemate ili niste poneli, vodite bar dnevnik aktivnosti.
 16. Pre odlaska u nepozate predele dobro se raspitajte o pravcu vašeg kretanja, informacije od seljaka i meštana vrlo često mogu biti neprecizne. Dobro je imati kompas i kartu predela u kome se nalazite.
 17. Ni u kom slučaju ne dozvolite da vaše smeće ostane rasuto po prirodi. Ubacite ga u kesu i nosite ga do prvog mesta sa kontejnerom. Ukoliko niste spremni na to, ne možete biti član planinarskog društva, Pančevačkog sigurno ne.
 18. Za svaku jaču turu pripremite se i fizički i psihički, a obavezno sa sobom ponesite dobru volju za pešačenje, penjanje i druženje, kao i za ostale aktivnosti.
 19. Strogo vodite računa gde ćete paliti vatru. Ukoliko ste to učinili, više puta proverite da li je ugašena pre nego što napustite mesto gde ste boravili.
 20. Ukoliko ste se odlučili da krenete u pravcu mora, predlažem vam da posetite neke od planina: Rajac - Suvobor (866 m), Maljen - Divčibare (1104 m), Ovčar (985 m) i Kablar (885 m), Zlatibor (1497 m), Tara (1544 m), Durmitor (2522 m) Lovćen (1749 m).


Nazad