grb Kluba

Kamp planinara Srbije Donji Del 2010.

Datum održavanja akcije:06.7.-11.07.2010.

Opis akcije: Kamp planinara Srbije održan je od 6. do 11. jula na lokaciji Donji Del u blizini Crne Trave, na obroncima planine Čemernik na visini od oko 1350 metara. Prisutno je bilo oko 200 planinara,a iz našeg društva prisustvovalo je 5 plannara.
Polazimo iz Sombora vozom za Suboticu u 18 časova gde čekamo do jutarnjeg polaska voza za Beograd koji polazi iz Subotice 2,50 utorak 6.07.2010. U Novom Sadu i Beogradu nam se pridruzuju i ostali planinari. Voz za Leskovac takodje polazi po redu voznje ali usput kasni pa se i polazak zakupljenog autobusa za Donji del pomerio sa 14 na 15 casova. Na stanici u Leskovcu se osim prijavljenih planinara pojavljuje i nekolicina koja nije blagovremeno izvrsila prijavu u kancelariji PSS-a ali se svi uspevamo ukrcati u bus. Autobus je bez poblema stigao do Donjeg dela oko 17 casova. Svi planinari su se potom smestili u svoje satore i u nekoliko objekata u kolektivnom smestaju.Usledio je obilazak samoga kampa i upoznavanje sa sadrzajem skcija za naredne dane.
Sreda 7. juli – nakon doručka po planu od 8 časova 56 planinara polazi na uspon na Čemernik. ,a iz našeg društva polazi 3 planinara,Olja Negrić,Dragan Negrić i Tina Negrić, Vodič je Nikola Heleta , na stazi su i pripadnici GSS-a. Vreme je povoljno za pešačenje, oblačno sa sunčanim periodima. u grupi je bilo svih profila od iskusnih planinara do onih kojima je ovo prvi uspon. Staza nije zahtevna, bez većih uspona, uz nekoliko kratkih pauza do vrha stižemo za nešto više od 4 časa. Dužina staze je 11,2 km. Povratak je bio istom stazom. U planirano vreme svi učesnici su bili u kampu. Piroška Tomašev i Branko su otišli na svoju sopstvenu stazu koja je vodila pored mesta Novkovci i dalje do sela Mlačiške Mehane gde smo obišli spomenik palim borcima NOB-a u nastavku se uspinjemo i na jedan vrh Jerić 1374 m/nv dalje nas put vodi krou predivnu šumu do izvora tojest hajdučke česme, u kamp se vraćamo oko 18 časova. Nakon ručka u večernjim časovima Komisija za alpinizam PSS je održala predavanje koje je bilo posećeno od strane učesnika kampa.
Uspon na Čemernik – 56 učesnika
Predjeno 22,4 km
Ispenjan vrh Čemernik 1638 m/nv
Četvrtak 8. juli – nakon doručka u 8 časova planinari polaze na stazu uspon na Ostrozub,ali zbog lošeg vremena nijedan planinar iz našeg društva nije učestvovao,kiša nas je pratila celog tog dana..
Petak 9. juli – 76 učesnika. pošlo je na peščku tura do Vlasinskog jezera. Staza vodi blagim terenima obroncima Čemernika i pored reke Čemernice do jezera. ali je na stazi došlo do manjeg propusta te je staza produžena za nekih 4 km što je mnogim učesnicima ipak bio problem. Posle predjenih 17,5 km nakon 5 časova svi učesnici su bili na obali jezera. Tu su bili i pripadnici GSS-a koji su za vreme pauze prikazali pokaznu vežbu spasavanje povredjenog. U dogovoru svih vodica odlučeno je da se povratak izvrši delom drugom stazom koja je trebalo da skrati stazu za nekih 4 km. Deo učesnika se vratio asfaltnim putem preko Crne Trave u dogovoru sa vodičem, sa njima su bila dva vodiča a nekoliko učesnika se vratilo automobilom do kampa. Preostali učesnici su se bez većih problema za manje od 4 časa vratili u kamp. Nakon ručka odrzana je prezentacija komisije za sleleologiju PSS-a. Izlet na Vlasinsko jezero – 76 ucesnika
vodic Zoran Vukmanov
Predjeno 33 km
Visinska razlika u usponu i silasku 747 metara
Subota 10. juli – u skladu sa prethodnim dogovorima za uspon na Gramadu je obezbedjen autobuski ,ali nijedan učesnik iz našeg društva nije pošao,svi smo išli na svoje staze mi smo tog dana šetali stazom na Ostrozub, Nedelja 11. juli – raspremanje kampa, odlazak autobusom u Leskovac odakle su se ucesnici vratili vozom za Beograd koji je u polasku kasnio 2 sata što je pomerilo i dalje putovanje za Suboticu gde stižemo 1 sat 12.07.2010 pošto daljeg prevoza za Sombor nismo imali sačekali smo jutarnji voz koji polazi u 3.15 iz Subotice i konačno u 4.15 smo ponovo u Somboru.
vodja puta: Piroška Tomašev kamp 2010 Donji Del