Planinarski domovi

BELJANICA
Planinarski dom
LISINE
(Nadmorska visina 376 m)

Opis:
Dom se nalazi u kotlini Lisine ispod živopisnog masiva Sokolice i Beljanice. U stvari radi se o dva objekta izgrađena od čvrstog materijala i međusobno udaljena oko 50 m. U manjem objektu nalazi se trpezarij u koju se može smestiti 50 ljudi i kuhinja sa potrebnom opremom za pripremu hrane. Ukupni kapacitet je 50 ležaja. Oba objekta imaju uvedenu struju, a česma sa pitkom vodom nalazi se u neposrednoj blizini trpezarije i kuhinje. U zimskom periodu sobe se zagrevaju pomoću peći na drva. Dom je otvoren po potrebi i nema stalnog dežurstva. Objekat je vlasništvo PD "Beljanica" iz Svilajnca, a prijave i rezervacije su moguće kod Radomira Ugrnića, tel. 035/314-445 ili Miodraga Radosavljevića (Mile "Mocart"), tel. 035/321-713.
Pristup:
Auto putem Beograd - Niš, skretanje za Svilajnac, Despotovac, selo Strmosten, od koga je dom udaljen oko 4 km. Od Beograda dom je udaljen 160 km, ali ne postoji stalna autobuska i železnička veza, pa je dolazak bezt sopstvenog prevoza dosta komplikovan. Inače do doma vodi afaltni put.
Izleti:
Vrh Beljanice 1339 m na oko 4 sata hoda, najveći vodopad u Srbiji (19 m) na oko 20 minuta hoda, Resavska pećina preko Babine glave  na oko 1 sat hoda. Postoji mogućnost obilaska manastira Manasije i Ravanice. 

Planinarski domovi Početna strana