Planinarski domovi

CRNI VRH
Planinarski dom
CRNI VRH
(Nadmorska visina 650 m)

Opis:
Planinarska kuća se nalazi ispod samog Crnog vrha sa severoistočne strane. Zgrada ima prostoriju za dnevni boravaka, kuhinju sa priborom za pripremu hrane i grupnim spavaćim sobama sa ležajima. Objekat ima uveden sanitarni čvor i struju, a grejanje zgrade je pećima na čvrsto gorivo sa mogućnošću dodatnog grejanja TA pećima. Kuća u zimskom periodu može primiti do 20 ljudi, dok leti se može smestiti po 40 planinara. Zgrada je u vlasništvu PSD "Juhor", iz Jagodine i može se koristiti tokom cele godine. Zainteresovani mogu najaviti dolazak poštom na adresu: PSD "Juhor", Ive Lole Ribara 1, 35000 Jagodina ili preko tel. 035/221-909, 035/227-839 ili 064/1311-673 (Fure). 
Prilaz:
Kuća se nalazi otprilike na pola puta Jagodina - Kragujevac, udaljena od Jagodine 18, a od Kragujevca 20 km. Od Jagodine do sela Gornje Štiplje udaljeno 13 km postoji asfaltirani put i redovna autobuska linija prigradskog prevoza. Od Gornjeg Štiplja do doma ima još 5 km. dobrog makadamskog puta po kome mogu bezbedno da se kreću sva vozila, ali ne postoje redovne autobuske linije. Postoji markirana staza od centra sela do doma.
Izleti:
Crni vrh 708 m, na kome se nalazi TV relej, neposredno u blizini doma, manastir Jošanica (2,5 sati hoda), napušteno odmaralište Bešnjaja (oko 2 sata hoda). Do svih objekata u okolini postoje markirani putevi.

Planinarski domovi /Početna strana