Planinarski domovi

RUDNIK
Planinarski dom
RATKO KURUZOVIĆ
(Nadmorska visina 678 m)

Opis:
    Ova planinarska kuća nalazi se na Rudniku u ulici Nemanjinoj broj 11 na periferiji varošice Rudnik. Zgrada je napravljena 1934/1935. godine od klesanog kamena i sastojala se od prizemlja i tavana. Objekat je 2000.-2002. godine nadgrađen i proširen tako da sada ima prizemlje i sprat. U prizemlju je predsoblje, dva WC-a sa tuševima, ostava, kuhinja, soba za domaćina i dnevni boravak za 40 osoba. Na spratu su 3 sobe sa ukupno 26 kreveta (1x3, 1x8, 1x15) i WC sa umivaonikom. Kuća poseduje struju, vodu i TV sa videom. Kuhinja ima šporet na drva, električni i plinski štednjak kao i sve potrebno posuđe za pripremanje i konzumiranje hrane. Kuća raspolaže bogatom planinarskom bibliotekom i videotekom.
   Pored kuće uređeno je i planinarsko sklonište sa dušecima i podmetačima u koje može da se smesti 15 planinara, ali moraju imati svoje vreće za spavanje. U skloništu nema grejanja.
   Grejanje je pomoću peći na čvrsta goriva. Vlasnik objekta je PD "PTT" iz Beograda, poštanski fah 376, a kontakt je moguć i preko Baneta Ilića, mob.tel. 064-13-99-935 ili kućni telefon 011-555-178.
   Do kuće je urađena mala žičara i uređena skijaška staza od kuće do ispod letnjeg bazena.
Prilaz:
   Moguće je doći autobusom ili putničkim vozilom do centra varošice Rudnik odakle ima 10 minuta hoda do kuće. Može se koristiti redovna linija Beograd - G. Milanovac do prevoja "Bućin grob" na Rudniku odakle ima lokalni autobus do varošice Rudnik udaljene oko 3,5 km. Jednom dnevno (u 15.30) vozi redovna linija Beograd - Gornji Milanovac preko Mladenovca i Topole i autobus staje u centru varošice Rudnik, odakle se obeleženom planinarskom stazom treba popeti do kuće.
Izleti:
   Vrh Rudnika, Cvijićev vrh (Veliki Šturac 1132 m), Ostrovica, manastiri Blagoveštenje, Vraćevšnica i Voljavča, kuća Miloša Obrenovića u Gornjoj Crnući i celodnevni izlet do Bukulje i Rajca.
   Planinarsko društvo "PTT" je 1997. godine uredilo i obeležilo transverzalu "Rudničke staze", sa 10 kontrolnih tačaka, dužine 75km.

Planinarski domovi /Početna strana